Krøyers Plads

cobe kroyers plads 01 cobe kroyers plads 01
Dialogue as design
parameter

Year: Commissioned 2011, completed 2016

Client: Bonava

Program: Residential and retail

Size: 20,000 m²

The Krøyers Plads site has been an architectural and political battlefield for more than a decade. Over the years, local organizations and politicians have rejected five architectural proposals for various reasons, until Cobe’s and Vilhelm Lauritzen Architects' final building design for this beautiful historical site on the Christianshavn harbour front was approved. The design is based on a hyper-democratic and contextual approach – an architectural storytelling approach that strives to create a meaningful and comprehensive infill through dialogue with the local community. Rather than inventing a new building type, Krøyers Plads is a reinvention of the industrial warehouse adjacent to the site. The new Krøyers Plads thus consists of three residential warehouses that fit into the existing environment, based on insights gathered from locals living in the neighbourhood.

cobe kroyers plads diagram 01

The residential development at Krøyers Plads won the MIPIM award for best residential development in 2015 and is the first housing project to receive the Nordic Swan Ecolabel, testimony to high standards for indoor climate, energy use, minimizing toxic additives in building materials and high lifecycle demands.

cobe kroyers plads diagram
Fitting into the
surroundings
cobe kroyers plads diagram 02

Krøyers Plads had been an architectural battlefield for more than a decade. Five proposals had already been rejected when the final design was developed. Therefore, the final design is based on a hyper-democratic and contextual approach.

With the previous unsuccessful visions for the Krøyers Plads site in mind, we knew that we had to take the design in a very democratic and contextual direction.

cobe kroyers plads diagram 03

A continuation of the existing warehouses.

cobe kroyers plads diagram 04

A generous promenade and a public square.

cobe kroyers plads diagram 05

Building heights that correspond with the surrounding warehouses.

cobe kroyers plads diagram 06

The public ground-floor level invites the neighbourhood in.

A contemporary
warehouse

The harbour front is defined by a series of industrial warehouses, all situated perpendicular to the water’s edge, with characteristic gables in varying heights. The location, materiality and configuration of the buildings at Krøyers Plads are deeply anchored in the typological features of the warehouse.

cobe kroyers plads 02
cobe kroyers plads 03

Instead of inventing a new building typology, Krøyers Plads became a reinvention of the one already found adjacent to the site – the industrial warehouse.

cobe kroyers plads diagram b 01

Existing façade – base.

cobe kroyers plads diagram b 02

New façade – base.

cobe kroyers plads diagram b 03

Existing façade – torso.

cobe kroyers plads diagram b 04

New façade – torso.

cobe kroyers plads diagram b 05

Existing façade – roof.

cobe kroyers plads diagram b 06

New façade – roof.

cobe kroyers plads diagram b 07

Existing façade – final composition.

cobe kroyers plads diagram b 08

New façade – final composition.

cobe kroyers plads

The Krøyers Plads façade takes its inspiration from the red tile materiality on the roofs of the old warehouses in the area.

cobe kroyers plads 07

New façade material.

cobe kroyers plads 08

Existing roof material.

The Krøyers Plads development is situated in the front row of Copenhagen’s inner harbour, a former busy industrial port. Today, more than 300 hectares of water surface have been cleaned to bathing quality, utilizing a tremendous recreational resource. The orientation of the buildings at Krøyers Plads ensure access to the water for the residents, other Copenhageners and tourists visiting the city.

cobe kroyers plads 04

Krøyers Plads is placed in between new and old. In the foreground is the beautiful Royal Danish Playhouse.

cobe kroyers plads 05
cobe kroyers plads 09
cobe kroyers plads 10

The concept of total adaptation is particularly visible from the top apartments. Krøyers Plads has surrendered to the modest roofscape of the city with its beautiful old towers.

The interior open spaces of the development offer a quiet space for the residents and the more than 30,000 people passing by on bike or foot every year: A lush green biotope bringing biodiversity into an otherwise dense urban hardscape.

cobe kroyers plads 11
cobe kroyers plads 12

The Krøyers Plads development is the first to receive the Nordic Swan Ecolabel, ensuring the residents a home with the best possible indoor climate, free of toxins, and an energy performance that is 40% above regulation requirements.

cobe kroyers plads 13

Inside the rooftop apartment in one of the warehouses.

cobe kroyers plads 14
cobe kroyers plads
cobe kroyers plads
cobe kroyers plads

Location: Copenhagen, Denmark

Client: Bonava

Program: Residential and retail

Size: 20,000 m²

Year: Commissioned 2011, completed 2016

Collaborators: Vilhelm Lauritzen Architects, GHB Landscape Architects, COWI, NCC Construction

Awards: MIPIM Award 2015 - Best Residential Development, Copenhagen Award 2016 - Best Housing Project, Green Good Design Award 2017, Architizer A+ Award Jury Winner 2017

Certifications: The Nordic Swan Ecolabel

Team: Agnieszka Krasuska, Dan Stubbergaard, Eik Bjerregaard, Johanne Holmsberg, Kristoffer Harling, Marianne Filtenborg, Martin Jonsbak Nielsen, Mikkel Thisted, Hiroshi Kato, Milan Milenkovski, Nikolaj Harving, Rasmus Bernhard Nielsen.

Photographer: Rasmus Hjortshøj - COAST