News

02

Cobe wins competition for Koelnmesse headquarters in Cologne

Cobe wins the competition to design a 25,000 m² headquarters for Koelnmesse – one of the largest convention centers in the world, located in Cologne, Germany, with over 3 million visitors passing through it’s doors annually.

Designed in collaboration with Buro Happold and DEKRA, the project draws cues from the existing architecture of the Messe and its long colonnades and spacious ground floors. It consists of an ensemble of 3 buildings with a unifying public base connected to the trade fair grounds including conference halls, co-working, canteen and fitness, and flexible work spaces on the upper floors with excellent daylight, amenities and a high degree of flexibility for different styles of working. With its unique location in the center of Cologne, the new headquarters will create the best possible framework for meetings among employees and visitors, collaboration, and the exchange of experience, innovation, community and culture, slated for completion by 2025.

See more info here

cobe zech haus harbour view

Cobe to design Zech Haus in Dûsseldorf

Cobe, Buro Happold and DEKRA have won the competition to design Zech Haus - a 31,500 sqm mixed-use development and high-rise for Gustav Zech Stiftung at Düsseldorf's harbor front in Germany, slated for completion in 2022.

See more info here.

Koge-North-Station 13 credit-Rasmus-Hjortoj-COAST

Køge Nord Station wins UNESCO’s Prix Versailles 2020

Køge Nord Station is the world winner of UNESCO's Prix Versailles 2020, awarded with the Special Prize Exterior in the passenger stations category.

Administrated by the United Nations, the award recognises architecture from around the world, encompassing innovation, creativity, reflection of local, natural and cultural heritage, ecological efficiency and the values of social interaction which the United Nations holds in high regard.

See more info here.

VLL-aerial

Cobe to transform former correctional facility into a green, sustainable city district

Cobe is selected to design a masterplan transforming the iconic star-shaped Vridsløselille correctional facility, located in the city of Albertslund just 15 km from central Copenhagen, into a green, sustainable city district of up to 160,000-square-metre housing and common facilities. Rather than tearing down the former state prison, the well-known prison gate and other essential qualities of the existing landscapes and cultural environments in the area will be preserved, transformed and actively integrated in the new city district.

We have already started up the process for the Vridsløselille masterplan and are excited to continue our work in collaboration with landowner A. Enggaard A/S, Freja Ejendomme and Albertslund Kommune. In a parallel assignment done earlier this year, two schemes, designed by Cobe and Schmidt Hammer Lassen Architects, respectively, were recommended for the next step. Elements from the two projects can be implemented in the work ahead to develop the masterplan.

Karen-Blixens-Plads 11 credit-Rasmus-Hjortshoj-COAST

Karen Blixen Plads wins Dezeen Awards 2020

Karen Blixens Plads wins Dezeen Awards 2020 - landscape project of the year - selected out of more than 4,300 entries from over 85 countries across five continents!

Identifying the world's best architecture, interiors and design, the award was given with the following words from the jury: "It's impressive - how they made this project feel like a breath of fresh air; it's egalitarian in spirit whilst triggering curiosity. A mix of landscape design and architecture, it offers a great solution to the problem of bike storage in Copenhagen."

See more info here

Dan-Stubbergaard credit-Rasmus-Hjortshoj-COAST low grey

Dan Stubbergaard lectures online at the University of Washington

As part of his Visiting Professorship this year for the University of Washington, Department of Architecture, Founder of Cobe Dan Stubbergaard will present recent works of Cobe in an online lecture on November 24 at noon PST. Register for the lecture (for free) by submitting you name and email and you will recieve a link the day before.

See more info about the lecture and how to register here.

Hjaerring-Kulturskole 01 credit-Cobe

Cobe to design Culture School

Cobe, Norconsult and Gade&Mortensen Acustics win the competition to design a new culture school in the Danish city of Hjørring, and part of the city’s cultural axis.

An industrial and flexible truss supported structure will contain a learning landscape of wooden boxes stacked around a central common area functioning as the school’s communal heart and center stage. Each of the boxes will host a variety of functions - music studios, art studios, dance halls, classrooms and offices. Positioned to receive DGNB Gold certification, the one-of-kind culture school will be a informal, robust and flexible frame, set for completion in 2022.

Clever-Danmark-pressefoto AarhusHavn 32

New ultra-fast charging station opening in Aarhus

Electric car drivers can now get their EV charged while enjoying a spectacular view of the bay and harbor in Aarhus city, Denmark. A single wooden canopy, constructed for future disassembly, offers ultra-fast charging with 300 kWh - not only minimizing the usual charging time but also creating a meaningful break for the driver and passenger.

The new station opening today is part of an upcoming network of 10,000 new charging points in Denmark, provided by Clever by 2025.

cobe karen blixens plads bikes

Karen Blixens Plads nominated for DETAIL Readers' Prize 2020

As 1 of 13 projects, Karen Blixens Plads is nominated for DETAIL Readers’ Prize 2020 – the international award for innovative architecture, outstanding interior design and constructive highlights.

Awarded on the basis of public voting, vote for Karen Blixens Plads before October 30 2020 and help us win the DETAIL Readers' Prize.

Place your vote here.

Bremerhaven 01 credit-Cobe

Cobe wins masterplan competition to transform Bremerhaven harbour into resilient, mixed-use city district

Cobe has been announced as winner of the competition to transform the former industrial harbor in Bremerhaven, Germany, into a 140 ha robust and resilient city district. Appreciating both new and existing structures, the masterplan is based on three equally important strategies for the blue, the green and the build. The project gives the water back to the city with a planned bio pool and a 6 km long harbor promenade, among others. The city district is planned with a focus on small neigbourhoods with their own social and cultural catalysts. The catalysts are reused historical buildings that preserve the former harbour’s inherent DNA, while helping to set the masterplan in motion.

Created in collaboration with Transsolar and SHP Ingenieure, the project consists of mixed-use developments integrated into the industrial heritage architecture preserved on-site, providing homes for approx. 7,000 inhabitants and workspaces for another 4,000.