News

Kyffhauser-Visitor-Center 01 credit-Cobe

Cobe to design Visitor Center at Germany’s third largest monument

Cobe has won the international competition to design a new Visitor Center at the Kyffhäuser Monument - Germany’s third largest monument and a historic 10th Century castle ruin. Set for completion in 2022, the Visitor Center is conceived as a simple ‘cut’ in the sandstone cliffs – merging architecture and landscape through a large green roof that rests softly on the surrounding cliffs. Constructed in locally sourced timber, the visitor center provides a warm and natural material counterpoint to the raw expression of the cliffs. A funicular lift connects the Visitor Center to the monument 80 meters above, providing the necessary infrastructure for the thousands of tourists who visit the site annually.