Tip of Redmolen

tip of redmolen render detail window tip of redmolen exterior
A 360-degree view
of the harbor

Year: First prize in competition 2015, completed 2022

Client: PFA Ejendomme

Program: Office

Size: 25,000 m²

Like a lighthouse marking the first neighborhood to be completed in Copenhagen’s Nordhavn district, the Tip of Redmolen stands out. A 25,000-m2 multi-user office building and public space that serves as a visible entrance to Copenhagen Harbor. The overall vision for the Tip of Redmolen is to create an office building that signals openness, robustness and dynamism while also aiming to be an entirely new meeting place for all residents of Copenhagen. A destination where urban life can unfold throughout the year. Characterized by an iconic round shape, the building enters into a symbiotic relationship with the elements, as prefabricated facade modules angle to filter daylight, the atrium works as a giant greenhouse absorbing the CO2 produced by the building, and water is filtered and circulated locally. The Tip of Redmolen is an example of performative sustainable design.

tip of redmolen exterior aerial view

The Tip will be built on the islet of Redmolen, a part of Inner Nordhavn.

A contemporary
lighthouse
tip of redmolen diagram

Nordhavn is taking shape as a new Copenhagen neighborhood. The Tip of Redmolen will be a prominent landmark in the new neighborhood, greeting all visitors.

tip of redmolen colage

Inner Nordhavn is an urban environment with a unique cultural heritage characterized by low dense red-toned buildings and solitary light monolithic buildings.

The Tip inscribes itself in the uniqueness of the surrounding neighborhood and will become a distinctive landmark alongside the old preserved silos.

tip of redmolen diagram

The ground floor of the building is accessible to all and will become an attraction for the city. In this way, the project generously underlines the client’s basic desire that the house should appear friendly, transparent and responsive in addition to being seen as a landmark on Copenhagen’s waterfront.

tip of redmolen diagram

360-degree view – the circular building

tip of redmolen diagram

A unifying interior – the winter garden

tip of redmolen diagram

Building and city – the landscape plinth

tip of redmolen exterior
Daylight analysis guides
design to improve energy
efficiency
tip of redmolen diagram

Percentage of glass

tip of redmolen diagram

The facade’s varying degrees of openness

tip of redmolen diagram

The facade concept for the circular multi-user office building has been deliberately designed with the aim of establishing good daylight conditions and views throughout the building and lowering the energy consumption for cooling.

tip of redmolen facade diagram

The facade design is based on a radiation analysis creating a more energy-efficient result and creating a varied and diverse facade expression.


To reduce glare, facade elements are narrower towards the west, south and east of the building, where the facade is the most exposed to daylight. Towards the west, north and east, the facade gradually opens up, letting in more light and allowing for panoramic views of the north coast and across Øresund, the narrow sound separating Denmark from Sweden.

tip of redmolen render
tip of redmolen sun diagram

The angling of the facade is based on a radiation analysis aimed at maximizing energy efficiency. The annual average direct radiation is 157 per m2, corresponding to an average reduction of 26% in comparison to a traditional, flush facade.

tip of redmolen model

The Tip of Redmolen is an example of a performative building operating in symbiosis with the surrounding elements.

tip of redmolen model
tip of redmolen sun diagram tip of redmolen sun diagram tip of redmolen sun diagram tip of redmolen sun diagram tip of redmolen sun diagram tip of redmolen sun diagram tip of redmolen sun diagram tip of redmolen sun diagram tip of redmolen sun diagram
Biophilic office design
tip of redmolen render

On average, people spend one-third of their lives at work. Recent studies underline the importance of creating good daylight conditions, fresh air and views to nature in order to reduce stress and sick days. These conditions also promise to raise productivity by up to 18%.

tip of redmolen model

The building’s large atrium is designed as a giant greenhouse that cleans the air by absorbing the CO2 generated by the employees working in the building.

Users of the Tip share a green and blue landscape that offers easy access to fresh air and the waterfront. Studies indicate that a walk or break in nature can improve performance on creative, problem-solving tasks by 50%.

tip of redmolen plan

The rooftop garden is a green belt flanking the circular skylight, an intimate landscape that offers shelter and seating. Towards the edge, the landscape opens up to stunning panoramic views.

tip of redmolen plan rooftop

The inner urban space of The Tip invites the public in and will be active all year around, not least during the winter months, when the exciting landscape with access to a canteen, restaurant and a shop will be a popular attraction.

tip of redmolen model detail
tip of redmolen model detail
tip of redmolen render kids

Location: Copenhagen, Denmark

Client: PFA Ejendomme

Program: Office

Size: 25,000 m²

Year: First prize in competition 2015, completed 2022

Collaborators: Vilhelm Lauritzen Architects, Tredje Natur, Tore Banke, Rambøll

Team: Andy Minchev, Aino Skjellerup, Arvis Tarts, Bachir Benkirane, Ben Goss, Caroline Nagel, Dan Stubbergaard, Emil Scharnweber, Jens Kert Wagner, Johanne Holmsberg, Jonas Nordgren, Katarzyna Starczewska, Lauren Taylor Heaton, Mads Birgens Kristensen, Maki Portillia, Marianne Filtenborg, Mark Aron Thomsen, Matti Hein Nørgaard, Nina Mathiesen, Praewa Samachai, Rasmus Hjortshøj, Rasmus Lassen, Rasmus Nielsen, Romila Strub, Stine Bærentzen, Tonny Jensen.

Photographer: Rasmus Hjortshøj - COAST, Martin Heiberg

Image Credits: Please note that we had used a small number of images for which the copyright holders could not be identified. In these cases it has been our assumption that such images belong to the public domain. If you claim ownership of any of the images presented and have not been properly identified, please notify Cobe and we will make a formal acknowledgement.