EU Joint Research Center

cobe eu-joint-research-center exterior cobe eu-joint-research-center exterior-62a1f57ee14d0
United under
one roof

Year: 3rd prize in competition 2022

Client: European Commission

Program: Office space with meeting hub, employee restaurant and public space

Size: 11,300 m² above ground, 6,000 m² underground

The New European Bauhaus calls on all Europeans to imagine and to build a sustainable and inclusive future that is beautiful for our eyes, minds, and souls. Our proposal for the future EU Joint Research Center (JRC) is humble, like a small piece of the urban fabric from the city of Seville, where it is located - a connector between the dense, small-scale historic city center and the large -scale typologies of La Cartuja. The research hub is place that welcomes its employees and visitors. As a building of only three floors, it is experienced as democratic and inclusive, showcasing the core social values of the European Union manifested in architecture. The design combines a large performative roof made of mass timber that shelters a scaled-down, lively and dense village underneath, made of buildings built in rammed earth. A delightful and diverse landscape surrounds and filters between the buildings, supporting and enhancing the local biodiversity. The JRC is an inviting gesture to the city of Seville, showcasing sustainability, NZEB (near-zero energy building) principles as well as European values.

cobe eu-research-center image

La Cartuja during EXPO 92.

cobe eu-research-center diagram

The site on the Island of La Cartuja opposite the historical city center, only separated by La Guadalquivir River.

cobe eu-research-center image

The historic city center of Seville.

The Joint Research Center is located in La Cartuja - the former EXPO 92 site - which stands in contrast to the historic city center of Seville. Compared to the tightly woven urban fabric, La Cartuja is characterized by iconic and isolated buildings, placed on large plots and separated by broad, undefined streets - giving the area a desolate feeling. With the design of the Joint Research Center, the ambition is to revitalize this part of the city and bring life back to La Cartuja.

cobe eu-research-center collage

Learning from the traditional urban fabric of the historic city center of Seville.

There is so much to learn from the historic city center of Seville from a climatic perspective. Its bright facades and narrow streets covered with their traditional fabrics - toldos - prevent overheating. Its courtyard patios with vegetation and water fountains cool down the air. This urban fabric has evolved over centuries to cope with the harsh Andalusian climate. The design of the Joint Research Center takes inspiration from these passive techniques, by bringing a piece of the historic urban framework into La Cartuja - as a village under one roof.

cobe eu-joint-research-center ariel
cobe eu-research-center diagram

The JRC as a village under one roof.

The Joint Research Center is not just one building - but a small village under a beautiful and performative roof that unifies the site and creates a comfortable micro climate for employees and visitors. It is a welcoming building with a main entrance to the south and effectively has no backside. The JRC is highly inclusive and a leading example of a future generation of the New European Bauhaus.

cobe eu-research-center site-plan
From a stand-alone
to a get-together
cobe eu-joint-research-center model

A living canopy and highly performative roof.

The Joint Research Center’s roof is designed as a 6,500 m² living and highly performative canopy. As an energy generating roof, it collects and distributes resources - water through a water management system and electricity through an array of solar panels - all to be used by the building and its inhabitants. The roof prevents heat gain, solar glare and provides shaded interface between the inhabitants and the outdoor climate, while allowing for a new micro climate within.


cobe eu-joint-research-center sustainability 1 cobe eu-joint-research-center sustainability 2
cobe eu-joint-research-center exterior
cobe-eu-research-center detail
cobe-eu-research-center detail 2

Surface texturing of PV cell.

The roof structure is organized in an 8 x 8 m grid of timber columns, further broken down into modules 4 x 4 m. Each module is built with pre-fabricated components that can be customized to meet the current and future needs of the building and give the best conditions for people and nature to thrive within the office spaces and courtyards below it.

cobe eu-research-center diagram

The roof catalogue of three pre-fabricated frame types - a glazed frame, an open frame, and a fabric frame (a toldo) - used to customize the modules. The larger 8 x 8m modules are placed above specific landscape features, gathering spaces, building entry points, courtyards, office spaces, and collaborative zones.

The roof is composed in triangular photovoltaic (PV) panels formed as small pyramids. The energy generated by the PV panels will not only cover the electricity use of the building, but also allow the Joint Research Center to become a renewable energy provider for the neighborhood.

cobe eu-research-center detail

The wooden, modular grid structure.

cobe eu-research-center detail

The roof of photovoltaic (PV) modules.

Reinventing tradition
for a sustainable future
cobe eu-joint-research-center exterior

The Joint Research Center ensures a strong interaction between outside and inside, establishing itself as a welcoming new neighbor. The office levels connect with the outdoors through patios and terraces, for a flexible and future-proof environment that provides a state of the art working space. As a building of only three floors, it signals democracy and inclusion, embodying the core social values of the European Union.

cobe eu-research-center diagram-1

Underneath the roof, six buildings are placed in a tightly-knit urban fabric, with optimal daylight conditions, views to the surroundings and the possibility for natural ventilation.

cobe eu-research-center diagram-2

All the office levels and the terraces are connected by an elevated passerelle on the first floor, creating a rich promenade for the workers and triggering spontaneous encounters.

cobe eu-research-center diagram-3

Taking advantage of the traditional Sevilian typology to cool the air during hot summers, two primary patios provide an intimate and green space for the employees and visitors.

cobe eu-research-center plan

Ground floor plan of the six buildings, their courtyards and event spaces, with vegetation and water collectors distributed throughout.

cobe eu-research-center interior
cobe eu-research-center interior

The materials make up a building with the lowest possible carbon footprint. The six buildings are made of pre-fabricated elements in a local material- rammed earth, reducing the emissions from long-distance transportation. With its simple construction and assembly, the buildings feature a subtle earth-colored appearance in dialogue with the context. The rammed earth blocks are easily disassembled and can be safely disposed of over the life cycle of the building. The mass timber canopy construction is conceived with principles of design for disassembly, and the use of concrete is kept to a minimum.

cobe eu-joint-research-center sustainability 3 cobe eu-joint-research-center sustainability 2 cobe eu-joint-research-center sustainability 1

The construction materials - mass timber, rammed earth, and concrete.

By breaking down the Joint Reseach Center into a village of several buildings, cross-ventilated air is able to pass through the spaces, cooling facades and enhancing evaporative cooling from water within a series of landscape irrigation grooves. Underneath the roof, the buildings in cooperation with the landscape vegetation and water bodies make for a micro climate that greatly increases thermal comfort year round-all for a more pleasant place to gather for work.

cobe eu-joint-research-center sustainability
cobe eu-research-center interior

The structure of the JRC promotes new ways of working, meeting current and future needs.

The workspaces within allow an agile and a concentrated workflow. They are zoned into collective and dynamic areas which are separated from smaller traditional cellular type offices. The modular building system allows easy adaptability for evolving space needs. This will secure a future-proof flexibility for the various functions housed within.

cobe eu-research-center interior

A typical dynamic workspace.

cobe eu-research-center interior

The restaurant’s dining room towards the courtyard.

A biodiverse
ensemble
cobe eu-research-center collage

The landscape of the JRC is inspired by these typologies: From the water grooves of the orange patio of La Giralda in old Seville, to the shaded outdoor waterscape at EXPO 92 plaza at Calle Marie Curie.

The landscape is based on Seville’s rich vernacular of nature typologies – from cultivated to natural. A symbiosis between the additive qualities of the JRC’s structure and the organic, wild and permeable. The JRC showcases both green and blue bio climatic and sustainable principles, inviting in the public to experience the local biodiversity.

cobe eu-research-center interior

A vernacular landscape from cultivated to natural, the water grooves running through the landscape enable a wide variety of plants to thrive without straining natural resources.

The landscape consists primarily of native plants and trees to ensure a future-proof strategy for supporting and enhancing local biodiversity. The wellbeing for the JRC staff and visitors is enhanced by the landscape with its lush and green outdoor spaces, which are all designed to be user-friendly, universally accessible, and actively used in all seasons.

cobe eu-research-center interior

Location: Seville, Spain

Client: European Commission

Program: Office space with meeting hub, employee restaurant and public space

Size: 11,300 m² above ground, 6,000 m² underground

Year: 3rd prize in competition 2022

Collaborators: b720, Esteyco, Estudi Ramon Folch i Associats, FSL Ingeniería y Diseño Sostenible

Team: Bryce Boho, Dan Stubbergaard, Elin Vertetics, Francisco Tirado, Gabrielle Nadeau, Jacob Blak Henriksen, Mathilde Sakura Ballegaard, Rasmus Ejder, Ulrich Pohl