Archäologisches Landesmuseum

cobe archaeological-museum exterior cobe archaeological-museum exterior
A treasure box
for history

Year: Competition 2022

Client: Land Mecklenburg-Vorpommern

Program: Museum, café, conference facilities and public space

Size: 7,500 m²

Archäologisches Landesmuseum (the national archaeological museum) in the German city of Rostock is to become a place of inspiration and invitation - a meeting and knowledge exchange point for the whole city. It is not only an archaeological museum attracting all generations, but also a mediator between the city and its waterfront, between its archaeology and its people. The radiance of the building’s volume corresponds to its location in one of the most prominent places in Rostock. The generosity and openness of the public spaces inside and out benefit guests, visitors and city as a whole. It is a place of contrasts - on the one hand a new public building along the waterfront with an inviting city foyer and a rooftop accessible for all - and on the other hand a protected world, a treasure box where valuable artifacts are carefully displayed.

cobe archaeological-museum site-plan-01

The archaeological museum is situated near a harbor pier of the old historical town of Rostock along the Warnow River.

cobe archaeological-museum diagram-01

The location is at the intersection between the green urban developments of Buga Park and the Old town of Rostock.

With its prominent location at the tip of a harbor pier and at the intersection of two significant urban development loops in Rostock, the archaeological museum will play a crucial role in the future urban development of the city. It will become a new lighthouse for the whole region, and home of a distinguished archaeological collection from the Baltic Sea region, spanning more than 12,000 years of history.

cobe archaeological-museum site-image

The site is near the harbor pier where the water meets the city.

cobe archaeological-museum site-image

View from Buga Park toward the Old town of Rostock.

The museum as
a mediator between
city and water
cobe archaeological-museum diagram

The archaeological museum is sited as a continuation of the urban form of the buildings in the historic city center.

cobe archaeological-museum diagram 02

By twisting the building volume, the new museum and an adjacent existing multi-purpose hall form a new urban gate between the Old town and Buga Park, connected by the Warnow Bridge.

Bringing the historic city’s grid structure with it to the harbor front, the archaeological museum connects the Old town to the water’s edge while transforming the zone of the harbor side into an inviting public space. The museum extends into the water on three sides, while it is still anchored to the harbor pier, making water a powerful and accessible presence to all who visit.

cobe archaeological-museum site-plan
cobe archaeological-museum diagram

The museum is surrounded by water on three sides, making its presence accessible to the public. Together with the multi-purpose hall, the museum defines a new harbor plaza.

Framed by water, the museum has no back side, and offers sweeping 360 degree views of Rostock. Its design and location reinforces a generous and open urban area, with a new public path - the Warnow Path - along the museum’s edge, and public spaces that encourage residents and visitors to gather and spend time by the water.

cobe archaeological-museum diagram

From the harbor plaza, the public is invited directly up to visit the public roof terrace with the museum’s café and the lush garden - a new and unique place with panoramic views of Rostock.

cobe archaeological-museum exterior
cobe archaeological-museum model

Skirting the museum is the Warnow Path, an intimate space with an expansive visual connection to the city and water.

A facade in dialogue
with the historical city
cobe archaeological-museum diagram

The museum takes inspiration from the vertical facade articulation and materiality of Rostock’s historical buildings and the nautical “architecture” of the harbor itself.

The external appearance of the archaeological museum is inspired by two worlds: water and city. It is a solid building with a robust brick facade that is characteristic of Rostock’s cityscape and the maritime world.

cobe archaeological-museum city-scape

The color of the city silhouette of Rostock is characterized by reddish-brown brick facades and warm, light plaster facades. The archaeological museum takes up the lightest tones in this existing palette as a radiant and reflective new building in the city silhouette - fitting in and standing out.

cobe archaeological-museum facade-01-01

The facade creates a striking and solitary structure characterized by the city's cultural monuments and large warehouses at the port.

cobe archaeological-museum facade 220315 114543

The light brick facade extends into the water, resulting in a building that unites both worlds - water and city.

Layering the
interior spaces
cobe archaeological-museum diagram

The museum interior is divided into three layers - the Foyer, the Sluice, and the Treasury - an organization that structures a diverse and inspiring experience for visitors, and meets the needs of the museum. From the Foyer, the Sluice leads visitors to the exhibition world, the Treasury. The exhibition spaces are designed with high flexibility.

The internal logic of the building is constructed in layers - much like archaeology - defining a series of levels through which one explores the museum. From the inviting public Foyer to the functional Sluice area, that leads to the flexible exhibition spaces, the “treasure chamber” of the museum.

cobe archaeological-museum plan

The Treasury offers the possibility of large interconnected spaces and high flexibility for exhibitions and auditoriums.

cobe archaeological-museum interior

The interior of the Foyer takes its cues from early shipbuilding. Its load-bearing laminated wood columns and beams echo the materiality and structure of the historic wooden ships exhibited inside.

The interior of the Foyer takes its cues from early shipbuilding. Its load-bearing laminated wood columns and beams echo the materiality and structure of the historic wooden ships exhibited inside.

cobe archaeological-museum material

The materials are inspired both by the layers of earth exposed and studied in archaeological stratigraphy and the structural frames of the historic artifacts of the early ships exhibited by the museum.

cobe archaeological-museum section-01

The Foyer space connects all levels of the museum and is a flexible extension of the exhibition areas.

cobe archaeological-museum roof-garden

The archaeological urban park on the roof top is a learning and meeting place for all, with a panoramic view of the water and the city.

cobe archaeological-museum foyer

The spectacular Foyer space makes all levels of the museum visible and accessible.

cobe archaeological-museum exterior

The Warnow Path forms a special intimate public space directly at the water’s edge.

cobe archaeological-museum interior

The transparent ground floor facade of the Foyer frames horizontal views along and across the harbor, binding together inside and outside.

cobe archaeological-museum model

Location: Rostock, Germany

Client: Land Mecklenburg-Vorpommern

Program: Museum, café, conference facilities and public space

Size: 7,500 m²

Year: Competition 2022

Collaborators: Werner Sobek, M&P Gruppe, Braunschweig

Team: Alicia Meier, Bertram Stubbergaard Mørk, Caroline Nagel, Dan Stubbergaard, Emanuele Biscaro, Francisco Tirado, Lauren Catterson, Lene Zingenberg, Niels Pedersen, Susanne Skov Kunert, Ulrich Pohl