Science Center

Location: Lund, Sweden

Client: Science Village Scandinavia AB

Program: Museum

Size: 6,000 m2

Status: 1st prize in competition 2019. Completed in 2024

Collaborators: WSP

Team: Dan Stubbergaard, Eik Bjerregaard, Tonny Jensen, Simon Sjökvist, Greta Tiedje, Turid Ohlsson, Margarita Nutfulina, Rasmus Lassen, Francisco José Gómez Tirado, Victoria Pey-Ying Yu

The museum is a two-story building and will contain exhibition halls, a gallery, workshops, a museum shop, a restaurant, offices and an auditorium. The science center is to promote general interest in natural science and research in an engaging and playful way. Sustainability and climate-friendly solutions have been integral concerns throughout the process, both in design and construction and in the choice of materials. The museum will be constructed in wood and the roof is covered entirely in solar cells, which generate enough electricity to cover the museum’s needs. Overall, the Science Center is a highly climate-friendly building and a potential icon of sustainability and durability.