Israels Plads

Location: Copenhagen, Denmark

Client: City of Copenhagen

Program: Urban plaza with underground car park

Size: 12.500 m2

Status: 1st prize in competition 2008, completion 2014

Collaborators: Sweco Architects, Niras, Professor Morten Stræde, Barslev

Team: Dan Stubbergaard, Caroline Nagel, Morten Emil Engel, Therese Wallstrøm, Jens Wagner, Tobias Mürsch, Christian Sander

The history of Israels Plads reflects the history of Copenhagen’s transformations. This central plaza was once where the city ended in a ring of protective fortifications. As the city gradually extended, the plaza became a vibrant market square – until the 50s, when it was turned into a lifeless carpark. With the renovation the idea is to celebrate the significance and the history of Israels Plads and revitalize it, turning it into a vibrant, diverse plaza for all kinds of people and activities. The surface of the new plaza is elevated above the existing street like a new urban carpet. It hovers over the many cars that used to dominate Israels Plads and are now placed in the basement.