The Silo

Location: Nordhavn, Copenhagen, Denmark

Client: Klaus Kastbjerg and NRE Denmark

Program: Housing and public functions

Size: 10,000 m2

Status: Commissioned in 2013, completed in 2017

Collaborators: Balslev, Wessberg, NRE Denmark

Team: Dan Stubbergaard, Caroline Nagel, Eik Bjerregaard, Greta Tiedje, Claes Nilsson, Ted Schaumann, Navid Christensen, Alexander Ejsing, Rune Boserup, Liv Moodie, Johanne Holmsberg, Sune Mogensen, Anis Souissi, Morten Andersen, Matti Hein Nørgaard, Bart Smets, Milan Milenkovski, Iben Marie Borbye Pedersen, Antonia Szabo, Adam Wicherek, Caroline Henke, Emil Scharnweber, Emre Senoglu, Kaisa Lillemets, Milda Naujalyte, Elin Parry, Javier Hernani, Nika Koraca, Andrea Di Pompeo

The 17-storey transformed silo is a natural point of orientation in Copenhagen’s new neighborhood Nordhavn. The spatial variation within the original silo is immense due to the various functions of storing and handling grain, creating space for 38 unique apartments. Single and multi-level apartments range from 106 m2 to 401 m2 in size, with floor heights of up to 7 meters. Both the top and lower levels have public access, to ensure a multi-dimensional experience for the various users of the building. The Silo will be inhabited, but will also be a destination. An urban focal point for the new development at Nordhavn.