Landgangen

Location: Esbjerg, Denmark

Client: City of Esbjerg

Program: Pedestrian and bicycle bridge, and harbor promenade

Size: 280 m bridge

Status: 1st prize in competition in 2015, completed end of 2017

Collaborators: JORTON, Valmont SM, MOE, Krabbenhøft & Ingolfsson

Team: Dan Stubbergaard, Rasmus Jessing, Caroline Nagel, Alexander Ejsing, Morten Emil Engel, Dorte Buckhardt Westergaard, Mads Knak, Jonas Snedevind, Jens Kert Wagner, Emmeily Zhang, Lucrezia Biasutti, Johan Lund Pedersen, Michal Michalowsky

Landgangen is a bicycle / pedestrian bridge and a harbour promenade located in the city of Esbjerg on the Danish west coast. Until now, the city center and the industrial harbour area have been left disconnected, denying the citizens' access to the potentially recreational waterfront. Wedged in between these two areas is the city park - a cultural forest landscape of steep hills and valleys. Landgangen will act as a unifying element and accelerator between these very different contexts; city, industry, and landscape. The bridge and promenade are designed using a ‘branch’ as an overall design parameter. The bridge is superimposed as a light hovering structure that finds its way, twisting and turning, from the city to the harbour in an unpredictable rhythm that branches out into vantage points, plateaus, stairs and connecting pathways. The bridge stands on a series of slender columns, and like stems in the forest, they interact with the old trees in the park. The whole project is executed using one unifying material; red corten steel that will speak the language of the forest, the rusty abrasion of the industrial harbour and the significant historical brick buildings around the area.